dimarts, 24 d’agost del 2010

1a Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre




Com sabeu, la jota és una dansa de parella "alegre, plena de vivacitat i molt graciosa" l'origen de la qual és incert, però ja se'n recullen a Catalunya mostres a partir de 1732, i es creu que va ser ballada arreu del país, tot i que és a les comarques de Ponent i a les de la Catalunya Nova on en trobem referències i on es balla avui en dia.

A la nostra comarca, la Ribera d'Ebre, segons el testimoni que el Sr. Josep Bargalló va deixar al seu llibre Balls i danses de les comarques de Tarragona: Ribera d'Ebre i Terra Alta (1992), els 14 municipis tenen una jota pròpia, amb més o menys diferències de la del municipi veí. En aquest llibre, Bargalló recull la partitura de la melodia de la jota i també hi descriu els passos dels balladors fruit de les seves entrevistes amb "homenots" de la comarca

A la Ribera d'Ebre els municipis que actualment ballen la jota són: Ascó, Benissanet, Flix, Miravet, Rasquera i Riba-roja d'Ebre.

Alguns d'aquestst municipis, com Ascó i Flix, no l'han deixada mai de ballar. En canvi, Benissanet i Miravet, per exemple, són els dos últims municipis que l'han recuperada recolzant-se en els testimonis recollits pel Sr. Bargalló i a través d'alguns, pocs, testimonis vius que encara la recorden vagament.

Per tal d'incidir en la popularització d'aquest ball i apropar-lo a la gent, i també, com no, per aprendre a ballar les jotes dels municipis veïns, aquest 11 de setembre estem preparant la 1a Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre, que serà a Miravet, a partir de les 17.30 h, a la plaça de l'Arenal, on es farà la inauguració oficial a càrrec de les autoritats, seguidament farem un taller de jotes per apropar aquestes danses a la gent que les vulgui aprendre, i a les 19.30 començarà la mostra de les jotes de la comarca. Tot seguit, soparem i clourem la Festa amb un espectacle del grup de jotes El Ramell del País Valencià, que ens msotraran un estil diferent al nostre de ballar jotes.

L'objectiu final ha de ser poder recuperar totes les jotes dels municipis de la Ribera d'Ebre, ja que formen part de la nostra tradició, del nostre passat, i cal que no ho deixem perdre, ja que, com deia Artu Bladé i Desumvila en un dels seus llibres: "qui perd la memòria perd la identitat".

Potser sí que la jota serà sempre un ball de minories, però hem de lluitar per mantenir-la viva i perquè no desaparegui. Per això, US ESPEREM A MIRAVET L'11 DE SETEMBRE!

I... vinga va, cantem a ritme de jota...

L'11 de setembre
us esperem a Miravet

per cantar i ballar jotes...
Veniu que xalareu!

Música, danses i riure

segur que hi trobareu!!!!


:P

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Com t’ho podria dir
perquè em fos senzill, i et fos veritat,
que sovint em sé tan a prop teu, si canto,
que sovint et sé tan a prop meu, si escoltes,
i penso que no he gosat mai ni dir-t’ho,
que em caldria agrair-te tant temps que fa que t’estimo.

Escursó ha dit...

Que junts hem caminat,
en la joia junts, en la pena junts,
i has omplert tan sovint la buidor dels meus mots
i en la nostra partida sempre m’has donat un bon joc.
Per tot això i coses que t’amago
em caldria agrair-te tant temps que fa que t’estimo.